Navigáció
Hálózatra csatlakozás tudnivalói

A hálózatra csatlakozás, igénybejelentés az egyes áramszolgáltatóknál

hálózat

Ezen az oldalon az egyes szolgáltatók aktuális linkjét is megtalálja, mely a napelemrendszerek csatlakozási feltételeit taglalja illetve a bekötéshez szükséges dokumentumok is letölthetőek!


Háztartási méretű kis erőmű kialakításának és hálózatra csatlakoztatásának folyamatlépései az EON-nál a következők:

 1. Felhasználó/Tervező: Háztartási méretű kis erőmű igénybejelentés
 2. Áramszolgáltató: Előzetes áramszolgáltatói tájékoztató háztartási méretű kiserőmű (HMKE) hálózatra csatlakoztatásához
 3. Felhasználó/Tervező: Csatlakozási dokumentáció+aláírt áramszolgáltatói tájékoztató benyújtása
 4. Áramszolgáltató: Csatlakozási dokumentáció jóváhagyása
 5. Felhasználó/Kivitelező: Termelő berendezés kialakítása, Készre jelentés + Érintésvédelmi jegyzőkönyv
 6. Áramszolgáltató: Mérőcsere
 7. Áramszolgáltató: Hálózathasználati szerződés módosítás
 8. Áramszolgáltató: Villamos energiavásárlási szerződés módosítása

Háztartási méretű kiserőmű kialakításának és hálózatra csatlakoztatásának folyamatlépései az ELMŰ-nél és a DÉMÁSZ-nál a következők:

 1. Felhasználó/Tervező: Háztartási méretű kis erőmű igénybejelentés
 2. Áramszolgáltató: Előzetes áramszolgáltatói tájékoztató háztartási méretű kis erőmű (HMKE) hálózatra csatlakoztatásához
 3. Felhasználó/Tervező: Csatlakozási dokumentáció+aláírt áramszolgáltatói tájékoztató benyújtása
 4. Áramszolgáltató: Csatlakozási dokumentáció jóváhagyása
 5. Felhasználó/Kivitelező: Termelő berendezés kialakítása, Készre jelentés+Érintésvédelmi jegyzőkönyv
 6. Áramszolgáltató: Hálózathasználati szerződés módosítás
 7. Áramszolgáltató: Villamos energiavásárlási szerződés módosítása
 8. Áramszolgáltató: Mérőcsere

A folyamat az igénybejelentéstől a mérőfelszerelésig - az áramszolgáltató által betartandó határidők alapján 8-12 hetet vesz igénybe.

ELMŰ hálózat közvetlen információk és anyagok:

http://halozat.elmu.hu/eromuvi-informaciok

ÉMÁSZ közvetlen információk és letölthető dokumantumok

http://halozat.emasz.hu/eromuvi-informaciok

E.ON közvetlen információk és letölthető anyagok

          http://www.eon.hu/eon.php?id=290

DÉMÁSZ anyagai

         
https://www.edfdemaszhalozat.hu/pages/aloldal.jsp?1=1&id=29584&type=18

 

Hogyan számolnak a szolgáltatók?

A jogszabály szerint elszámolási időszakonként a leolvasott termelt és fogyasztott energiamennyiségből egyszerű szaldó számítással meghatározzák a fogyasztást, vagy a többlettermelést. A szaldóelszámolás alapján adódott fogyasztott energia mennyiséget kell csak kifizetni, illetve a többlettermelést 85%-os fogyasztói áron fizetik ki nekünk.

A jogszabály több elszámolási időszakot tesz lehetővé, melyek közül a fogyasztó választhat. Mivel az elszámolás a választott időszakon belül szaldó módszerrel történik, érdemes az egy éves időszakot választani.
A helyben el nem fogyasztott termelt villamos energia, mérés után bekerül a villamos energia rendszerbe, ahonnan az elszámolási időszakon belül bármikor visszavehető (a hálózatot tárolókapacitásnak lehet használni). Éves szinten a fogyasztáshoz illesztett termelői kapacitás termelt/fogyasztott energiái kiegyenlítődhetnek, de pl. havi elszámolásnál, ha a felhasználó nem tartózkodik otthon minimális fogyasztás adódik a termeléssel szemben, ennek szaldója termelést mutat, kifizetésre kerül a termelt energia, de csak 85%-on.

Az elszámolás módja áramszolgáltatónként változhat.

E-ON:
Ha a fogyasztás nagyobb a termelésnél a különbözetet számlázzák az aktuális fogyasztási áron, ha fogyasztás megegyezik a termeléssel jelenlegi jogszabály alapján senki nem fizet senkinek, ha a többet termelünk, mint a fogyasztásunk, a többlettermelés a fogyasztói ár 85%-ával kerül elszámolásra.
Lakossági fogyasztóknál tarifabontás (éjszaka/nappal) nélkül szolgáltatják az energiát, ezért a termelés során is egységes tarifával kell számolni.
Éves elszámolásnál a napelemes rendszer mérete alapján kapunk egy havi csökkentett átalány számlát, majd az éves leolvasáskor a végszámlát.

ELMÜ:
Ha a fogyasztás nagyobb a termelésnél a különbözetet számlázzák az aktuális fogyasztási áron, ha fogyasztás megegyezik a termeléssel jelenlegi jogszabály alapján senki nem fizet senkinek, ha a többet termelünk mint a fogyasztásunk, a többlettermelés az évi átlagos termékár 85%-ával kerül elszámolásra.